cloud-computing

Vandaag de dag word de cloud veel gebruikt door bedrijven wereldwijd Het is zo dat ongeveer 3 van de tien bedrijven gebruik maken van de diensten die de cloud te bieden heeft, dit is veel voor iets wat nog relatief jong is. Dat bedrijven gebruik maken van de cloud moet een goede reden hebben, daarom is het handig om op een rijtje te krijgen wat voor cloud diensten er worden aangeboden.

 

Public cloud

Dit is een dienst die word aangeboden door een extern bedrijf. Als je als bedrijf gebruik wil gaan maken van de cloud, maar niet de kennis en het geld hebt om een eigen dienst aan te maken, is dit een ideale oplossing. Bedrijven die Public clouds aanbieden hebben vaak veel verstand van zake en hebben het geld om de dienst te kunnen onderhouden. De veiligheid van de bestanden tegen virussen en andere dreigingen word geregeld en regelmatig ge├╝pdatet door het bedrijf die de dienst aanbied. Een voorbeeld van een public cloud, die zowel door bedrijven als studenten word gebruikt, is Dropbox.

Private cloud

Dit is een cloud dienst die je op de software en de hardware van je eigen bedrijf laat plaatsvinden. Deze dienst wordt niet verzorgt door een extern bedrijf maar word verzorgt door een (IT) team binnen jou eigen bedrijf. Deze cloud dienst is hartstikke aantrekkelijk voor bedrijven die meer controle en flexibiliteit willen hebben over de cloud. Belangrijk is dat bedrijven rekening houden met hogere kosten aangezien bedrijven met deze optie eigen datacenters moet opbouwen.

Hybride cloud

Je kan als bedrijf ook kiezen om een combinatie van de twee voorgenoemde opties te hanteren. Je kan dan meer vertrouwde informatie binnen de private cloud houden, zodat het zeker is dat de informatie veilig is en te allen tijde kan worden bekeken. Informatie die minder gevoelig is kan worden opgeslagen op een publiek platform. Met deze cloud dienst kan je de kosten nog enigszins dempen, en toch de nodige veiligheid bieden voor de informatie die het nodig heeft.

Leave a Reply