Argwaan over de veiligheid van Cloud Computing

clouds_bescherming

Zoals bij iedere vorm van gedeelde opslagruimten, is de eerste vraag die men stelt: Hoe zit het met de veiligheid van mijn eigendommen? In het geval van Cloud Computing is dit sinds de introductie van deze service al het geval, aangezien de bestanden (waar vaak belangrijke of privé-informatie in staat) online worden opgeslagen. Nou ja, niet geheel online uiteraard, aangezien de bestanden worden opgeslagen in het servicecentrum van uw provider.

De reden dat deze vraag vandaag de dag nog veelvoudig gesteld wordt heeft alles te maken met het feit dat het internet erg gevoelig is voor hackers. Indien een hacker over vaardigheden van hoge kwaliteit beschikt, dan is het voor diegene mogelijk om (bijna) overal binnen te komen en zodoende iemand te dwarsbomen, belangrijke informatie te verwijderen of zelfs de informatie te stelen en vervolgens zelf te gebruiken voor persoonlijke of zakelijke doeleinden. Vandaag de dag is het percentage van de bedrijven die twijfelen aan de veiligheid van Cloud Computing (en hier dus nog geen gebruik van maken) alarmerend hoog. Dit percentage is namelijk 75 % van de bedrijven. Echter hebben veel bedrijven vaak niet door dat hun huidige systeem even vatbaar is voor het gevaar van hackers (of zelfs nog meer vatbaar). Om de bedrijfsgegevens te kunnen beschermen tegen aanvallen van hackers en/ of ongeoorloofde toegang, is namelijk veel technische inzet vereist door ervaren (IT-) professionals. Aangezien hackers, net als bedrijven, steeds professionelere methoden kunnen aanspreken en inzetten om de IT-systemen van bedrijven binnen te dringen, moet de inzet van de professionals aanzienlijk toenemen om de gegevens te blijven beschermen. Dit heeft als gevolg dat een effectieve IT-beveiliging steeds duurder wordt voor het bedrijf.

In dit opzicht kan Cloud Computing juist een uitkomst zijn voor veel bedrijven, aangezien een cloud serviceprovider (gespecialiseerd op het gebied van beveiligingen van bedrijfsgegevens) in de meeste gevallen een betere beveiliging kan bieden dan de IT-afdeling die een bedrijf (vaak) intern heeft. Mocht u de Nederlandse providers toch nog wantrouwen (of zij de bedrijfsgegevens van uw onderneming of organisatie achter slot en grendel kunnen houden) dan is het raadzaam om te kiezen voor een cloud serviceprovider uit Duitsland. In Duitsland zijn de regels en normen betreffende dataopslag en dataprivacy het meest vergaand. Dit biedt namelijk vertrouwen voor ieder bedrijf, zelfs voor de grote multinationals om gebruik te maken van hun diensten (van de Duitse cloud serviceproviders).

Leave a Reply