naamloos

De term grid computing komt neer op het aan elkaar koppelen van computers om te zorgen dat deze samen kunnen werken. Zodra er meerdere computers aan elkaar gekoppeld zijn, heeft dit als voordeel dat elke computer kleinere taken kan uitvoeren om grotere berekeningen op te kunnen lossen.

De gridcomputers

De computers zijn in de huidige tijd veel sneller dan de computers die voor de 21e eeuw werden gemaakt. De computers die nu thuis gebruikt worden, voeren alleen acties uit zodra hierom gevraagd wordt door de gebruiker.  De grid computers daarentegen zijn door middel van een netwerk “the cloud” met elkaar verbonden. Dit heeft als voordeel dat alle computers elkaar kennen. In zo’n samenwerkingsverband “the grid” kunnen alle soorten computers met elkaar samenwerken, van desktop computer tot aan supercomputers.

De supercomputers

Deze soort computer heeft een buitengewoon grote bewerkingscapaciteit of rekenvermogen. De eerste supercomputers zijn gebouwd in de jaren 60, alleen waren deze toen nog te vergelijken met een capaciteit van een gemiddelde zakrekenmachine. De snelste supercomputer ooit gebouwd is van de grond gekomen in 2015 en heet Tianhe-2. Deze is ontwikkeld door China’s National University of Defense Technology.

Diverse typen grids

De computers kunnen onderscheiden worden in diverse soorten grids, namelijk;

  • Rekenkundige Grid: de computers lossen dan samen complexe problemen op.
  • Data grid: de gridcomputers beheren gezamenlijk een grote informatiebron (peer-to-peersoftware)
  • Semantische grid: Het Semantisch Web en Gridresources worden vooral gebruikt om kennis te produceren.
  • Sensor grid: het grid bestaat hierbij uit een groot aantal aan sensoren, snelle netwerken voor datatransport en veel grote computers voor gegevensverwerking.
  • Distributed Grid: veel van de computers zie in deze grid opereren hebben allemaal andere taken, maar ze kunnen elkaars taken overnemen als er een computer wegvalt.

De evolutie

Als eerste was er de stand-alone computer, waarna al snel de computer met terminals volgde. Daarna kwamen de computers die verbonden waren in een (lokaal) netwerk en vlak daarna werden de computers verbonden via het internet. Sinds kort zijn de computers die verbonden zijn via een Grid reuze populair om moeilijke problemen op te lossen.

Voorbeeld van een Gridcomputer

Het SETI@Home project is een goed voorbeeld, waarbij de thuisgebruikers de capaciteiten van hun machines ter beschikking konden stellen aan het onderzoek naar buitenaards leven. Zodra de computer niet gebruikt werd, startte de computer een screensaver op die op de achtergrond diverse berekeningen uitvoerde.

grid-computing-ppt-5-638

Leave a Reply