big data

Het internet bevat enorm veel gegevens, ook wel data. Tweets, video’s, foto’s, zoekresultaten en profielen op Social Media, maar ook klantenbestanden en aankoopgegevens. Omdat iedereen steeds meer online is groeit deze hoeveelheid data enorm. Deze verzameling data noemen we big data. Voor commerciële bedrijven is big data erg interessant: ze krijgen meer inzicht in het (koop)gedrag van hun klanten, waardoor deze bijvoorbeeld de omzet kunnen verhogen.

Klein voorbeeld: als een supermarkt merkt dat veel klanten bij pannenkoeken vaak ook poedersuiker kopen, is het logisch dat de poedersuiker dicht bij de pannenkoeken in de schappen geplaatst wordt. Klanten zullen dan nóg eerder geneigd zijn om deze producten samen te kopen. Dit is dan ook één van de redenen dat zo’n 75% van de bedrijven wereldwijd investeert in big data. Douglas Laney, een van de pioniers van big data, vermoed dat in het jaar 2020 tachtig procent van de bedrijfsprocessen en producten uit 2010 compleet zijn veranderd als gevolg van het werken met big data.

 

De big data toekomst is dichterbij dan we denken

Om je een idee te geven: bedrijven als Facebook, Spotify en Uber bestonden 10 jaar geleden nog niet, maar inmiddels zijn deze bedrijven niet meer weg te denken het uit dagelijks leven. Spotify maakt slim gebruik van big data, door jouw muzieksmaak te vergelijken met die van anderen en je zo liedjes te presenteren die jij waarschijnlijk ook leuk vind.

Met de opkomst van het Internet of Things zal deze berg data alleen maar groter en groter worden. Het IoT is een verzamelnaam voor voorwerpen die op welke manier dan ook verbonden staan met het internet, en dit zijn er anno 2017 al een hele boel. Fototoestellen, kopieerapparaten, wasmachines, robots, auto’s, je kunt het zo gek niet bedenken. Nu zijn er veel verschillende meningen over het IoT. Het zou de privacy van de consumenten en zelfs de bedrijven in gevaar brengen. Echter brengt het ook veel voordelen met zich mee. Door het verzamelen van data kunnen auto’s in de toekomst bijvoorbeeld slimmer en veiliger worden, waardoor verkeersveiligheid toeneemt.

Leave a Reply