Foto security

Vanaf 1 mei 2018 gaat er een wet in die ons allemaal aangaat, maar waar te weinig mensen bij stil staan: de sleepwet. Lees verder om alles te weten te komen over deze nieuwe wet.

Wat is de sleepwet
Heel kort door de bocht zorgt deze wet ervoor dat inlichtingen zoals het AIVD en de MIVD grote hoeveelheiden internet verkeer van iedereen kunnen aftappen voor drie jaar vast mogen houden. Het gaat hierbij dus ook om gegevens die op de Cloud staan opgeslagen. De overheid krijgt toegang tot vrijwel al onze internet gegevens en mag deze dus voor 3 jaar opslaan. De reden hiervoor is dat de overheid de nationale veiligheid wil waarborgen. De overheid krijgt inzicht met wie jij praat, waarover jij praat, wat jij exact zegt en luistert ook je telefoon gesprekken af. Natuurlijk wordt niet alle informatie constant gelezen. De informatie wordt pas relevant vanaf het moment dat het geassocieerd wordt met een verdacht persoon.

Kritiek op de wet
De opkomst van deze wet is opgemerkt door enkele UvA-studenten en zij zijn een petitie gestart omdat zij het niet eens waren met deze wet en vinden dat het ten koste gaat van de privacy van veel Nederlanders. Als er een verdacht persoon in je buurt woont wordt de hele buurt afgeluisterd en zij zijn het hier niet mee eens.

De tweede kamer en de sleepwet.
Ook vanuit de tweede kamer zijn er verschillende meningen over de wet en het referendum. Het lastige aan deze kwestie is dat over beide kanten wat te zeggen is. Ook in de tweede kamer vinden ze het lastig om te bepalen of de sleepwet nou een goed of een slecht idee is. Hieronder staan de partijen die voor en tegen de sleepwet zijn al zal dit voor de meeste mensen niet heel onverwacht zijn. Partijen zoals de VVD, PVV, CDA, PVDA, 50Plus, Christen Unie en de SGP stemde voor de sleepwet. Aan de andere kant heb je de tegenstanders van de sleepwet, dit zijn: D66, Groenlink, SP, Partij voor de dieren en forum voor democratie.

De effectiviteit van de sleepwet
De vraag die iedereen natuurlijk een beetje bezig houdt is hoe effectief de sleepwet nou daadwerkelijk is. Een heleboel Nederlanders zijn bereid om concessies te doen als het aankomt op de nationale veiligheid, maar werkt het wel? Het antwoordt is zowel ja als nee. Er wordt namelijk meer informatie vrijgegeven en de inlichten dienst kan dus makkelijker bij gegevens die eventueel betrokken zouden zijn bij een aanslag. Het lastige is dat het voorkomen van een aanslag veel genuanceerder ligt dan alleen wat verdachte tekst berichtjes. In veel andere landen geld deze wet al of is er een vergelijkbare wet actief.

Nogmaals is het moeilijk om te bepalen of er een goed of fout antwoord is. De sleepwet heeft voor- en nadelen en ik denk dat de grote van de concessies die mensen bereid zijn om te doen afhankelijk is van het rendement dat ze ervoor krijgen. Eind maart vind het referendum plaats en of je nou voor of tegen de sleepwet bent vind ik dat je moet gaan stemmen.

Leave a Reply